Mi az a Softbox?

Egy titok amit minden portré, termék és kereskedelmi fotós régóta tud: az óriási értkét a softbox használatnak a stúdió fényképészetükben.

Lényegében, asoftboxnem több mint egy fény módosító. És ezt a feladatot rendkívülien jól végzi!

A softbox képes úgy szétszórni a fényt, hogy az sokkal kellemesebbnek, lágyabbnak és egyenletesebbnek hasson. Amikor megfelelően használják, csökkenti a durva árnyékokat. Minél közelebb van a softbox a modellhez, vagy a tárgyhoz, annál lágyabbnak tűnik a fény, utánozva az ablakon át áramló fényt. Számos alakja lehet egy softboxnak, a téglalap alakútól a nyolcszögűn át, a négyzetig, vagy egy hosszú csíkalakú fényig. A softbox egy áttetsző vászon anyagból, egy ahhoz hozzá erősített fényforrásból ( ami általában stúdió stroboszkóp, vagy vaku) és állványból áll. A vászon anyag fehér vagy ezüst belülről, és fekete kívülről, ez egy drót keretű doboz köré van tekerve, amit előröl egy szétszóró panel fed. A fekete külső megakadályozza a fényt a kiszóródástól és a stúdióban való visszaverődéstől.

A fény kiárad a stroboszkópból vagy a vakuból, és körbe-körbe ugrál a szövet dobozban, majd szétszóródik minden irányba a dobozon belül. A doboz oldalai pedig kifelé irányítják ezt a fényt. A kifelé áramló fény a doboz tetejétől az aljáig egyenletesen oszlik el. A softboxok széleskőrű méret választékban elérhetőek, a kicsi kézzel tartható kiegészítőktől az egészen nagy fal méretűekig. A kisebb softboxok sokkal inkább hordozhatók, mint a nagyobb társaik, ezért ők sokkal jobbak egy külső helyszínen történő fotózáskor.

De akár hurcolsz egy nagy softboxot , akár egy kisebb, hordozhatóbb mellett mellett döntesz, a terület lefedettsége lényegében ugyanakkora méretű lesz(feltéve persze, hogy a fény módosítók ugyanakkora távolságra vannak a fotózandó dologtól.) Körülbelül 1-1.5 lecsökkenés van az oldalakon ahogyan a fény körbe borítja a modellt. Az ideális helye egy softboxnak általában úgy 1.8 méter a modelltől vagy a tárgytól.  

De akkor miért is vannak különböző méretűek? Azért mert minden a fényforrás minőségén múlik. A nagy softboxok lefednek egy széles területet határozatlanabb árnyékokkal. A közepes méretű softboxok kicsivel keményebb árnyékokat biztosítanak. A kisebb softboxok pedig keményebb és határozottabb árnyékokat vetnek ki. Gyakran egy rács vagy tojástartó is hozzá van erősítve a softbox elejéhez (általában tépőzárral). Ez az a kiegészítő, ami úgy néz ki mint a méhsejt, egy kicsit több szabályzási lehetőséget biztosít a fotósnak a fény felett, szűkebb fókusszal a tárgyra, és kevesebb kiszóródással a háttérre.

Mivel ilyen sok féle alakzatban kaphatóak, a softboxokat a fotó stúdiók igáslovának tartják. A hagyományos téglalap alakú használható fő fényforrással, vagy kitöltő fénnyel. A sáv alakú torony kiváló a haj fényének, és a nyolcszög alakú pedig varázslatosan funkcionál mint fő fényforrás.

A döntő abban hogy használnak-e softboxot egy fényképezésen, az a tükröződő fény alakzata a model szemében. A téglalap alakú softbox egy négyzet alakú tükröződő fényt hoz létre, ami úgy néz ki mintha a fény egy ablakon át jönne. A nyolcszög alakú pedig, köralakú tükröződő fényt hoz létre, ami úgy néz ki mintha a fény egy természetes forrásból érkezne (mintha a napból).

 

► Nézd meg sofbox termékeinket, kattints ide!

Kommentek
  1. Én